Féli Magyar Tanítási Nyelvíí Alapiskola - Tomášov

Školské akcie - šk.rok 2010 / 2011

 
  Hatodszor is ZÖLD !
 
 
Iskolánk diákjai számára már természetes, hogy az iskolában environmentális feladatokkal is foglalkoznak tanulás közben. A Zöld Zászló a bejárattal szemben mindenkinek hirdeti, hogy a mi iskolánk egy kicsit „más“ és a Zöld Iskola nemzetközi projekt keretében évről-évre, immár hatodszor teljesítettük a az előírt feladatokat. S hogy ez nem is annyira könnyü feladat, bizonyíttékként közlöm, hogy egész Szlovákiából csak 67 iskola és óvoda kapta meg egy évre a zászlóhasználat jogát, s a féli oktatási intézmények közül egyedüliként vehettünk részt az ünnepélyes kiértékelésen Zsolnán.

Falunk polgármestere, Szalay József elismerése kifejezéseként eljött az ünnepélyre – helyesebben mondva az ő segítségével jutottunk el Zsolnára, amit ezúton is hálásan köszönünk.

Bízunk benne, hogy sikerrel jár igyekezetünk és iskolánk diákjai számára természetessé válik a környzettudatos életmód, amellyel az emberiség biztosíthatja a jövőt még sok generáció számára.

Mgr. Pomichal Mária, az environmentális nevelés koordinátora

ť publikované dňa 25.01.2011

 
  Újabb siker a virágkötő versenyen
 
 
Immár hagyomány, hogy iskolánk évente részt vesz az Éberhardi Gustáv Čejka Kertészeti Szakközépiskola virágkötő versenyén.

Idén , 2010 októberében Mikóczi Dominika (9.o.), Miklós Viktória (9.o.) és Hideghéty Klaudia (8.o.) képviselték iskolánkat. Ezúttal is érdekes feladatokat kellett tejesíteniük. Az első versenyfeladat egy őszi kalap-kompozíció megkreálása volt, másodikként őszi termések, bogyók és levelek felhasználásával ékszert terveztek.

Mindhárom lány kitett magáért, érdekes, ízléses, szépen kivitelezett művek születtek a kezeik alatt. És amire külön büszkék vagyunk, Mikóczi Dominika a második versenyszámban 1. helyezést nyert különleges csipkebogyó ékszerkollekciójával.

Büszkék vagyunk rátok, lányok!

Macsicza Emőke, felkészítő tanár

ť publikované dňa 25.01.2011

 
  Ovisok a suliban
 
 
A nagycsoportosokat és szüleiket már sokadik éve hagyományosan meghívta a féli magyar Alapiskola vezetősége és az első osztályosok egy próbatanításra.

2010. november 25-én az ovisok kipróbálhatták azt, amiről már a 6 évesek álmodoznak, hogy igazi iskolások lehessenek. Az apróságok számára hatalmas tornateremben Horváth Edina tanító néni segítségével kipróbálhatták a gumiasztalt, a svédszekrényt s még számos érdekes sportezközt. Simonics Zsuzsa tanító néni az elsősökkel pedig elvezette őket a betűk birodalmába. Együtt vándoroltak Betűország utcáin. Megtanulhatták, hogy a magánhangzók Betűországban kalapot viselnek, s hogy a szomszéd utcában a mássalhangzók laknak. Az ovisok is aktív szereplői voltak az órának. Fel kellett ismerniük a betűket alakjuk szerint és az osztályban lévő sok színes képen megmutatni azokat. Színes krétával is írhattak betűket a táblára. Az elsősök jutalmul egy mesét játszottak el a jelenlévőknek a répáról szlovákul. A fárasztó tanulás után tízórai szünet következett, s a számítógépes teremben magyar népmeséken szórakozhattak.

A nap végén az ovisok színes bizonyítványán egy nevetős arcú napocska díszelgett, mely az egész napos szorgos iskolai munka gyümölcse volt.

ť publikované dňa 25.01.2011

 
  Őszi termések kiállítása
 
 
Minden ősszel szeptember végén kis kiállítás szépíti iskolánk lépcsőházát. Ebben az évben sem volt másképp: az 5. osztály szervezésében az összülői értekezlet idejére minden lépcsőfokra jutott valamilyen érdekes kompozíció. A gyerekek szüleik és nagyszüleik segítségével készítettek rendkívül fantáziadús alkotásokat , amelyeket megnéztek a szülők, valamint a magyar és a szlovák óvodába járó gyerekek is.

Sajnos, az alkotásokat viszonylag gyorsan „megrágta az idő foga“. De emiatt senki sem bánkódott, hisz jövőre ismét készítünk még szebbet, még jobbat!

ť publikované dňa 25.01.2011

 
  A Féli Alapiskola kézilabdacsapata 2010
 
 
A Féli Alapiskola kézilabdacsapata 2010. november 30-án a Halászi Alapiskola csapatával játszott barátságos kézilabda – tornát. Felkészítő tanár: Mgr. Horváth Edina

ť publikované dňa 25.01.2011

 
  Egy világutazó kalandjai – Antal Tamás előadása
 
 
Decemberben ellátogatott iskolánkba Antal Tamás, aki Földünk sok táját beutazta és most szakított időt arra, hogy élményeit a Féli Alapiskola tanulóival is megossza.

Az előadásban az volt a jó, hogy hétköznapi emberként beszélt azokról a helyekről, ahová sikerült eljutnia. Sajnos az előadásra kijelölt idöbe csak a perui és a nepáli útról szóló beszámoló fért bele. A csodálatos fotókkal kiegészített elbeszélés hol elkápráztatta, hol meg elborzasztotta a hallgatókat. A Andok hegysége és a Himalája gyönyörűek, de az ott élő emberek élete nagyon nehéz. A gyerekek sokszor órákat gyalogolnak az iskolába, ha tanulni akarnak és sok esetben már egész fiatalon dolgozniuk kell, hogy meg tudjanak élni. Ami elképesztően hangzott, hogy ezekben a hegységekben egyre kevesebb a fa, mert az a fő tüzelőanyag és nem nő olyan gyorsan, mint ahogy fogyasztják.

A hallottak és látottak elgondolkoztattak minden jelenlevőt. Végül mindenki igazat adott Antal Tamásnak, amikor azt mondta: nincs jobb hely a Földön szülőföldünknél!

Pomichal Vajk, 8. osztály

ť publikované dňa 25.01.2011